„Cetatea vie – Zilele porţilor deschise în Cetatea Marienburg – Feldioara”, ediţia a II-a este un eveniment derulat de Primăria Feldioara şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov. Două zile pline de momente speciale (expoziţii, concerte de fanfară și muzică medievală, ateliere de meșteșuguri și benzi desenate de inspiraţie istorică, șezătoare, povești și legende locale, teatru pentru copii, spectacole de animaţie medievală) au rolul de a păstra Vie o cetate aflată pȃnă de curȃnd în ruină, de a atașa comunitatea locală de acest loc cu conţinut cultural şi, nu în ultimul rând, de a promova din punct de vedere turistic Feldioara – o nouă destinaţie ȋn inima Romȃniei. Cetatea Marienburg a fost restaurată ȋn perioada 2012 – 2017, fiind transformată dintr-o ruină părăsită ȋntr-o primă atracţie turistică cu program de vizitare ȋn localitatea Feldioara și, ȋn același timp, un spaţiu cu potenţial ȋn găzduirea unor evenimente culturale.
Proiectul îşi propune diversificarea ofertei cultural-turistice ȋn Judeţul Brașov, precum şi apropierea localnicilor, prin facilitarea participării gratuite la o serie de evenimente culturale. Acestea se adresează publicului de toate vȃrstele și pun ȋn valoare monumentul istoric ȋn sine și elementele de patrimoniu local material și imaterial, inspirȃndu-se din acestea şi devenind tradiţie la început de septembrie la Feldioara. Ȋn același timp, proiectul doreşte să atragă vizitatori din ȋntreg judeţul Brașov, localnici şi turiști, evenimentele cu intrare gratuită fiind o formulă bună de promovare a obiectivului turistic deschis pentru public de doar 4 ani. Ȋn cadrul proiectului, ȋn luna iunie, s-a desfășurat atelierul “Voluntari pentru Pace” ȋn parteneriat cu Liceul „Petru Rareș” din Feldioara, clasa de Prelucrarea lemnului sub coordonarea prof. Călin Rușitaru. Obiectele create de aceștia ( scuturi, săbii și steaguri) vor ȋntregi costumaţiile de Cavaleri teutoni purtate de ghizii voluntari ȋn cadrul evenimentului. Ȋn plus, elevii feldioreni vor susţine duminică ȋntre orele 15:00-17:00, atelierul “Scut pentru Pace” ȋn care doritorii ȋși vor putea decora propriul scut ȋn miniatură, inspirȃndu-se din heraldica teutonă.
Programul detaliat al evenimentelor a fost următorul: Sȃmbătă, 3 septembrie 2022 9:00 – 19:00 Vizitarea expoziţiilor din turnurile Cetăţii ȋn prezenţa „Cavalerilor de Marienburg” 11:00 Deschiderea oficială 11:00 – 11:45 Concert cu Fanfara de juniori Feldioara 12:00-13:30 Atelier – Benzi desenate de inspiraţie istorică cu Mihai Ionuţ Grăjdeanu, autor și profesor BD 15:00-18:00 Șezătoare la Feldioara Atelier de meşteşug şi artă – Dantelă frivolité cu Violeta Karmen Roman 17:30-18:00 Recital tradițional de vioară și acordeon – Muzică din repertoriul românesc, săsesc și maghiar cu Duo Fortissimi Duminică, 4 septembrie 2022 9:00 – 19:00 Vizitarea expoziţiilor din turnurile Cetăţii ȋn prezenţa „Cavalerilor de Marienburg” Animaţie medievală cu Mercenarii din Asserculis 10:00–14:00 Atelier de povești și legende cu scriitorii Elena și Emil Laurenţiu Drăgoi – Ȋntȃlnire cu cititorii 11:30 – 12:30 “Prȃslea Cavaler” – Spectacol interactiv pentru copii 13:00-14:30 Atelier – Benzi desenate de inspiraţie istorică cu Mihai Ionuţ Grăjdeanu, autor și profesor BD 15:00-17:00 Atelier– Scut pentru Pace cu elevii Liceului “Petru Rareș” Feldioara Demonstraţie de meșteșug cu fierarul sas Hans Klein 17:00 – 17:30 “Gȃsca și scrisorile” – Farsă populară, spectacol de teatru de inspiraţie medievală 18:00-18:30 Muzică medievală la Cetate cu Cvartetul Fortissimi 19:00 Ȋnchiderea oficială – Paradă – Retragerea Cavalerilor
Proiectul beneficiază de finanţare ȋn cadrul programului judeţean pentru finanţare nerambursabilă din bugetul propriu al Judeţului Brașov a proiectelor culturale pe anul 2022 – beneficiari de drept public. Astfel, din bugetul total al proiectului de aproximativ 20.000 lei, 15.000 lei sunt finanţaţi de Consiliul Judeţean Brașov, iar diferenţa de Primăria Feldioara. Fotografii: Prima parte – Dl Rareș Rusu/Info1TV. A doua parte – Radu Cătălin. Cu mulțumiri!