Link – https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/288364
HOTĂRÂRE nr. 1.099 din 4 septembrie 2024 privind aprobarea stemei comunei Feldioara, județul Brașov
EMITENT |
|
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 931 din 17 septembrie 2024
În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 10 din Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările ulterioare,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.ARTICOL UNIC(1) Se aprobă stema comunei Feldioara, județul Brașov, prevăzută în anexa nr. 1.(2) Descrierea și semnificațiile elementelor însumate ale stemei comunei Feldioara, județul Brașov, sunt prevăzute în anexa nr. 2.(3) Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației,
Adrian-Ioan VeșteaBucurești, 4 septembrie 2024.Nr. 1.099.Anexa nr. 1*)*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
STEMA
comunei Feldioara, județul BrașovAnexa nr. 2
DESCRIEREA ȘI SEMNIFICAȚIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Feldioara, județul BrașovDescrierea stemeiStema comunei Feldioara se compune dintr-un scut francez medieval triunghiular cu marginile rotunjite, scartelat.
În cartierul 1, în câmp albastru, se află o fortificație cu poartă deschisă și trei turnuri crenelate, fiecare turn cu câte o gură de tragere. Fortificația este plasată pe o stâncă, totul de argint.
În cartierul 2, în câmp de argint, se află o cruce teutonică neagră.
În cartierul 3, în câmp de argint, se află trei inele îngemănate, așezate 1-2, negre, lipite.
În cartierul 4, în câmp roșu, se află o terasă neagră cu o roată dințată de argint, ieșind ¾ înconjurată de o cunună de spice deschise în partea de sus, de aur.Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.Semnificațiile elementelor însumateFortificația reprezintă Cetatea medievală Marienburg (Cetatea Feldioarei), din secolul al XIII-lea. Aceasta este vechea stemă a localității Feldioara.Crucea teutonică trimite la întemeietorii cetății – Ordinul cavalerilor teutoni.
Cele trei inele îngemănate reprezintă stema medievală a satului Rotbav, atestată la intrarea în incinta fortificată a bisericii.Terasa, roata dințată și cununa de spice de grâu reprezintă una dintre imaginile simbolice folosite pentru școlile de agricultură din România interbelică. La Feldioara, Școala Superioară de Agricultură a avut activitate din secolul al XIX-lea până în perioada interbelică.Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.——